Yksityisen perhepäivähoidon esittely

Yksityinen perhepäivähoito on varhaiskasvatusta hoitajan omassa kodissa.  Perhepäivähoitajilla on alalle soveltuva koulutus tai kokemus, esimerkiksi perhepäivähoitajan ammattitutkinto, varhaiskasvatuksen opettajan tai muun varhaiskasvatusalan tutkinto. Vuodesta 2019 alkaen uusilta perhepäivähoitajilta vaaditaan alalle koulutus.

Perhepäivähoitajan toimintaa ohjaavat varhaiskasvatussuunnitelma sekä lasten yksilölliset varhaiskasvatussuunnitelmat, jotka laaditaan yhdessä vanhempien kanssa. Perhepäivähoidossa lapsi saa  varhaiskasvatusta pienessä ryhmässä iästä riippumatta.  Perhepäivähoitoryhmään voi kuulua enintään neljä kokopäiväistä ja yksi osa-päiväinen, esiopetusikäinen lapsi, mukaanluettuna hoitajan omat alle kouluikäiset lapset. Turvallinen ympäristö luo hyvän pohjan uuden oppimiseen. Perhepäivähoitaja tekee usein yhteistyötä alueen muiden perhepäivähoitajien, asukaspuistojen ja kerhojen kanssa, jolloin lapset saavat säännöllisesti kokemuksia myös isommissa ryhmissä toimimisesta.

Osa yksityisistä perhepäivähoitajista on erikoistunut tiettyyn painotukseen työssään, esimerkiksi luonto, tunnetaidot tai taiteellinen toiminta.

Perheiden kanssa tehtävä yhteistyö on yksi perhepäivähoidon vahvuuksista. Tiivis ja toimiva yhteistyö luo edellytykset lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle.

Yksityistä perhepäivähoitoa valvotaan kaupungin toimesta. Valvojana toimii päivähoidon ohjaaja tai päiväkodin johtaja, joka ohjaa ja tukee perhepäivähoitajan hoito- ja kasvatustoimintaa, tekee valvontakäyntejä ja tiedottaa yksityisiä perhepäivähoitajia koulutuksista. Perhepäivähoitaja tekee usein yhteistyötä alueen muiden perhepäivähoitajien sekä asukaspuistojen kanssa. Kysy lisää suoraan hoitajalta!

 

Yksityiseen perhepäivähoitoon hakeminen, hoitomaksut ja lomat

Yksityistä päivähoitoa haetaan suoraan kyseisestä varhaiskasvatuspaikasta. Yksityisten perhepäivähoitajien luona voi käydä tutustumassa etukäteen ennen varhaiskasvatuspaikan valitsemista. Yksityinen hoitaja päättää ryhmään parhaiten sopivien hoitolasten valinnasta. Yksityistä perhepäivähoitajaa ei sido kunnallisen puolen tasausvapaakäytäntö (esimerkiksi yksi tasausvapaaviikko tehdyistä ylitöistä joka 8.viikko).  Yksityisen perhepäivähoitajan tekemä ylityö ei normaalisti kerrytä tällaisia säännöllisiä vapaapäiviä.  Yksityinen perhepäivähoitaja sopii lomista, loma-ajan korvauksista ja hoitomaksuista suoraan asiakasperheen kanssa. Yksi sovittavista asioista on myös varahoito, jota yksityinen perhepäivähoitaja ei yleensä pysty järjestämään. Asiakasperheen pitää yleensä järjestää lapselle itse varahoito hoitajan sairastuessa.

Jokainen perhepäivähoitajayrittäjä määrittää hoitomaksun itse. Lapsen vanhemmat voivat hakea yksityisen hoidon tukea Kelalta.
Yksityisen hoidon tuen hakemisesta, Espoolisistä ja muista yksityisen hoidon tuista voi lukea lisää täältä:

Yksityinen varhaiskasvatus Espoossa
Hakukaavake netissä

Miksi valita perhepäivähoito?


Pienen lapsen varhaiskasvatuksessa todetaan usein merkityksellisintä olevan ryhmän koko ja turvallinen pysyvä suhde hoitajaan.  Sanna Parrilan, Oulun yliopistossa v. 2002 tekemän tutkimuksen ”Perhepäivähoito osana Suomalaista päivähoitojärjestelmää” mukaan perhepäivähoidon vahvuuksia ovat pieni ryhmä, pysyvä hoitosuhde, läheinen yhteistyö vanhempien kanssa, yksilöllinen hoiva ja huomio, lapsen tarpeista lähtevä perushoito sekä rauhallinen ja kodinomainen ympäristö.

Perhepäivähoidon keskeiseksi heikkoudeksi mainittiin tutkimuksen mukaan varahoitojärjestelmä hoitajan sairastuessa. Pienelle lapselle optimaalisin tilanne varahoidon suhteen on lähes aina jokin tuttu ja turvallinen hoitaja, esimerkiksi toinen vanhemmista, isovanhempi tai muu lapselle tuttu aikuinen. Jos tuttua hoitajaa ei ole mahdollista järjestää varahoidon ajasi, kysy perhepäivähoitajalta, minkälaisia varahoitomahdollisuuksia on tarjolla. Osalla Espoon yksityisistä perhepäivähoitajista on käytössä ns. varahoitorinki, jolloin lapselle mahdollisesti jo tuttu perhepäivähoitaja voi ryhmän tilanteen salliessa ottaa lapsen varahoitoon.

Espoon yksityisten perhepäivähoitajien yhteystiedot löytyvät täältä.


Oletko harkitsemassa yksityiseksi perhepäivähoitajaksi ryhtymistä?

1. Ota yhteyttä Espoon yksityisen perhepäivähoidon valvojaan. Yhteystiedot löytyvät tämän sivun kohdasta ”Yksityisille palveluntuottajille”:

2. Ota yhteyttä TE-toimistoon starttirahan hakemiseksi. Starttiraha on haettava pääsääntöisesti ennen y-tunnuksen hakemista:

3. Tutustu Espoon yksityisten perhepäivähoitajien omaan yhteisöön Facebookissa ja ilmaiseen markkinointikanavaan tällä sivustolla. Yhteystiedot: marika.keratar @ gmail.com